fredag, mars 18, 2011

Dags att köpa ny digitalkamera?




Tiden går ibland nästan obehagligt fort. Men är det någonting som går ännu snabbare så är det den tekniska utvecklingen! Kanske känner du ett litet sug efter en ny digitalkamera? Speciellt efter att du följt fotoskolan jag håller på 365saker.se?

Om du vill ha en helt vanlig kamera för att dokumentera semestern, barnen, polarna som är smidig att ha i väskan (utan separat kameraväska) finns det ett par enkla grejer att ha i åtanke.

Försäljarna pratar om megapixlar hit och zoom dit och irrar ofta bort dig i alla tekniska detaljer. Till sist står du där och bara "jaja, det blir säkert jättebra" eller går därifrån utan kamera för att du inte vågar chansa.



1. Megapixlar är bullshit. Ska du inte trycka upp dina bilder på en hel vägg behöver du inte en kamera med mer än 4-5 megapixlar. Så få MP är dock svårt att hitta på en kamera idag, men haka inte upp dig på om det är 10, 12 eller 14 megapixlar. 10 räcker gott och väl!

2. Zoom. Varning för digital zoom! Håll för öronen om försäljaren använder det som ett säljargument! Den digitala zoomen försämrar bildernas kvalitet och bör inte användas om du vill ha ett bra resultat. Det du isåfall ska kolla på är den optiska zoomen. Den brukar ligga runt (gånger) 4-5 och det är jättebra.

3. Skärmen. Skärmupplösning och hur stor display kameran har (2 tum, 3 tum) är inte superviktigt. Bilderna är till för att tittas på i datorn, eller skrivas ut till papperskopior, inte bläddras igenom i kameran, eller hur?

En annan sak att fundera på är om du vill att din kamera även ska kunna spela in film eller inte. Det kan bli lite dyrare, men kan vara en rolig funktion att ha. Det finns vissa kameror som spelar in i format som är anpassat för att läggas upp på till exempel YouTube.

Är det något annat ni funderat över med kameraköp, eller kameror i allmänhet svarar jag gärna på era frågor! Kommentera nedan eller maila till anna@fotodiket.com

Ha en fotografin dag!

1 kommentar:

lisa sa...

det är kul det där.. megapixel snacket kommer oftast från kunderna, iallafall de jag sålde till på elkjöp. var det mindre än 14 mp trodde de att kameran var dålig. det var vi säljare som fick ta bort de tankarna från kunderna.
sen är det konstigt att utseende spelar roll för de som bara har ha en kamera för att fota vardagen, helst skulle den vara liten och i någon fin passande färg, sen var det för det mesta skitsamma.
det viktigaste är väl egentligen att se efter vad man behöver. och vad behöver man i en kamera om man bara ska fota i vardagen? att den tar bilder. bara att köpa vilken skitkamera som helst egentligen :P absolut inte det man ska säga när man säljer men det är väl nästan så det är.
och se till att man inte överbetalar, det är ju onödigt, för i 9 fall av 10 ser inte kunderna skillnaden på en bild som tagits med en kamera som har massa fler funktioner och "är en av de bästa" eller en kamera som kostar lite mindre och inte alls har samma funktioner.
bara att köpa en mittemellan kamera, inte den billigaste men inte den dyraste, då brukar det bli bäst och det är väl egentligen så de flesta gör..